Retouched versions of this picture from the ge...

Image via Wikipedia

"תם עידן". "פרעה הלך". מובארק הלך. אז הלך לו. במילא הוא אמור היה ללכת בשנים הקרובות. הקשיש בן 82 בכל זאת. גם הוא הבין שסופו קרב, הוא גם חולה תקופה ארוכה, ולא סתם בנו אמור היה לרשת אותו עוד בחייו. אז אם נשים את כל הדרמה בצד, הרי שזה היה צפוי, ואני בטוח שמדינות רבות, כולל ישראל (הלוואי ישראל), התכוננו ליום הזה, כולל תרחישים כמו היום. בצבא נורמאלי, ואני מתפתה לומר שלא תחת שר בטחון כברק הנוכחי, הייתה חטיבת המחקר של אמ"ן עובדת קשה עד מאוד מאז מהומות הסטודנטים של איראן, לתרחישים כמו בשבועיים האחרונים, ועוד היינו לומדים יותר מתוניסיה. בהחלט אפשר להשליך את המצב על ירדן, באופן מיידי.

דמוקרטיה במצריים זה הבון טון של כל הפרשנים הקיימים. פוליטיקאים קטנים או בכירים, ממרומי השלטון האמריקאי, בפנסיה או אקדמאים, המון עיתונאים, וסתם לעת מצוא. זו הסיבה למהומות, כי העם המצרי רוצה דמוקרטיה, כך אומרים כולם. אני נגד. צריך להצדיק מדי פעם את הנגד שלי. העם המצרי, כמו עמים ערבים אחרים, אינו רוצה דמוקרטיה. הוא אינו יודע מהי דמוקרטיה, אינו יודע איך לחיות איתה, איך לנהל אותה, איך להתמודד איתה. הם מכירים שלטון יחיד, כבתרבות הערבית שלהם. מה הם רוצים באמת, לדעתי? הם רוצים לחיות. הם רוצים חופש. חופש לחיות. העם מבקש חופש משלטון דיקטטורי מושחת, מאפיונרים, עושק, רודה, מדכא ורוצח. דמוקרטיה זה לא העניין כאן, החופש האנושי הוא לב העניין. הם רוצים לעבוד למחייתם בכבוד. להתפרנס, לגדל משפחה, ללמוד, לפרוח, להתגשם כבני אנוש, כעם. הם רוצים מנהיג שיעבוד עבורם, לא מנהיג שעובדים עבורו. הם רוצים כבוד. כבוד כבני אדם, כבוד כאזרחים, כבוד עצמי. הם נשברו תחת ההתרפסות המשפילה, המבזה, הקבועה, היומיומית, בפני פקידי שלטון קטנים, עלובים, מושחתים, גנבים, רמאים, ובעיקר וחומסי כבוד. זה בסיס המהומות בתוניס, שהתחיל עם מותו של הבחור שהצית את עצמו לאחר שפקידי עירייה גנבו לו את האדמה והדוכן ירקות שלו. זה המשיך במצרים, כי לעם אין כסף לאכול בעוד מובארק גנב עשרות מיליארדים (וזו אשמת העולם הפיננסי, בעיקר האירופאי!). אם נסתכל על איראן, זה הבסיס שהיה גם שם, סטודנטים ללא עבודה, אבטלה עצומה, אין פרנסה, אין אוכל, יש שלטון מושחת מהמושחתים הקיימים. זה מה שיקרה בירדן, בלוב, בתימן, באיראן מחדש, ובעוד מדינות ערביות דיקטטוריות מושחתות בכל יסודותיהן.

בעייתם הגדולה ביותר תהיה היום שאחרי מות השלטון. נכון, מובארק עזב לפני כמה שניות בדרכו שלו, אבל עדיין השלטון הישן חי, קיים ובועט. הפקידים לא התחלפו, הצבא אותו צבא. המפקדים אותם מפקדים. העם רוצה שלטון אחר ובינתיים הוא מסתפק בלכתו של מובארק. אם לא יהיו בחירות ויגיע שלטון חדש, אם יישארו כל שרי השלטון הקודם בכל אותם תפקידי מפתח, אזי הם לא הרוויחו כלום, למעשה הפסידו. החליפו גנב שבע בהרבה גנבים רעבים. אבל, גם מסע ארוך מתחיל בצעד קטן אחד.

העם המצרי יגלה כמו עמי ערב האחרים, כי אין להם מדינה. אין תשתיות, אין עתיד. מדינות שחיות רק על תפוקת הנפט והגז לממן את צרכיו הבסיסיים של העם, לא ישרדו לאורך זמן, והזמן הזה מתקצר. עשרים שנה או ארבעים שנה, זה ייגמר, ואין להם כרגע כלום מעבר לזה. תיירות לא תחזיק אותם לאורך שנים. צריך להאכיל מיליארדי אנשים. אם הם יתעוררו, ויפתחו את התשתיות הנדרשות להחזיק מדינה עם הכנסות מייצור ופיתוח, במקום כמעט מאה אחוזי משאבי טבע מידלדלים, אני רק מקווה שכל העולם ירוויח. זה לא יקרה. בבטחה זה לא יקרה . כשהם יבינו שלאף מנהיג ישן-חדש אין כוונות דמוקרטיות אמיתיות, זה יהיה מאוחר מדי. הם יקבלו רק מובארק חדש. העם הערבי הולך אחורנית בשלטון, המיוחד עם התפשטות האסלאם הקיצוני האחמדיניג'די.

המצרים ניצחו בנקודות או בנוק אאוט, ימים יגידו. המוסלמים שבאיראן, האחים המוסלמים ממצרים, החמאס, החיזבאללה, קדאפי, הפסידו. מה שלא יעשו הם הפסידו, ואני חושב שהמנהיגים שם יודעים את זה. בגלל זה כל ההנחיות הקשות, דוגמת זו של קדאפי נגד אנשים שנכנסים לפייסבוק. הפחד משתק אותם ומקצין אותם עד מאוד. הם יודעים שהם הפסידו בשלטון על העם. הדלק של הסטודנטים באיראן נגמר מהר בסיבוב הראשון, אבל בפעם השנייה הספיק לארבעה ימים בתוניס ולעשרים יום במצרים. הלקח הופנם ונלמד, העם עומד למרוד וקשה. המנהיגים יודעים שהמהומות דופקות להם על הדלת, בכוח, והדלת הזו לא תחזיק מעמד לאורך זמן.

ישראל מודאגת. מה יהיה על עתיד השלום? וובכן, שלום אין לנו, יש לנו מקסימום הפסקת אש. היקף הסחר החופשי עם מצרים, עומד על פחות ממאתיים מיליון דולר לשנה. זה זניח עד בטל בשישים, בריבוע. אחרי שלושים שנות שלום, היינו צריכים לעמוד על היקף סחר של עשרה מיליארד לשנה, באופן הדדי. השלום האנטארקטי הזה יימשך לאורך זמן רב בגלל פרגמטיות גרידא של מפקדי הצבא המצרי. לישראל צריכות להיות דאגות אחרות. "נכס אסטרטגי", זה בעיני המתבונן. אם העולם יישחק נכונה בפוקר הזה, המצרים לא יפוצצו את הקיים. עכשיו כשאובמה בשלטון, אני לא בטוח שזה יקרה. אובמה הוכיח את חוסר האמונה שהעולם, ישראל בעיקר, נותן בו בניהול משברים כאלו, עם ראייה מפוקחת וארוכת טווח. אם כבר הוא מתגלה כנכלולי מאוד בגישה הדמוקרטית שלו. גם במצרים הוא הגיב מאוחר מדי ואחרי לחץ רב של התקשורת. וכשהגיב, עשה כל טעות אפשרית. לא היה צריך ללחוץ על מובארק לברוח עכשיו, היה אפשר לבצע את זה בעוד חצי שנה תחת הליך מוסדר. מובארק החליט לעשות לאובמה זובור קטן, להראות שלו שהוא לא ממש קובע, והודיע אתמול שהוא יעזוב בספטמבר. היום הוא הלך בדרכו, רק להוכיח שוב, שאובמה לא ממש מבין הילכות רוח ערביות. אובמה נשאר עם האחים המוסלמים ומלחמה אזורית חדשה. הימור רע בדיוק כמו שקונדוליסה הפסידה על החמאס. אנחנו שוב באמצע. לשמחתנו, אולי נקודת האור החזקה יותר היא שארה"ב שולטת בצבא שם, וזו כנראה ההשקעה הכי טובה שלהם עד היום. שימו לב, שכל זה מעשה עוד לפני עידן אובמה.

יהיה כאן מעניין מאוד בשנתיים הקרובות. יהיו שינויים רבים, תהפוכות משנות מאזנים. אנחנו באמת בעידן מיוחד שבו ההיסטוריה נוצרת במו ידינו, טלפונינו, מחשבינו, בקצות ההקלדות שלנו, מצולמת און ליין ללא עריכה. כולנו חלק ממנה. מזל טוב מצרים. הלוואי ותשרדו. אתם חלק מהמורשת שלנו.

****************************************

הארות והערות, סיפורים, פידבקים, טוקבקים, יתקבלו בשמחה ואף יפורסמו. אשמח אם תרשמו, ואל תשכחו להפיץ ולספר לחברים…

»

  1. אלון הגיב:

    אתה צודק אם לאנשים היה פרנסה הם לא היו מתמרדים! לגבי השלטון זה תלוי דמוקרטיה זה חינוך, הפרדת רשויות, שיטת הבלמים והאיזונים זה לא רק בוא נלך לקלפי נצביע ונבחר דמוקרטיה זה משהוא שצריך ללמוד האם הם ילמדו? קשה לדעת!מה שבטוח זה תהליך של שנים!

  2. לוי הגיב:

    לא יכול להסכים יותר. כנ"ל לגבי הבחירות הקרבות. אולי עדיף כבר פשוט לקצר את שלטון הכנסת ל-3 שנים לסיבוב במקום לשחק את משחק הכאילו הקיים. ראש הממשלה היחידה בתולדות המדינה שהתחילה וסיימה קדנציה אחת שלמה היתה גולדה.
    אגב, לפחות בתמונה שבבלוג אתה קצת דומה למובארכ צעיר.

    • זיו הגיב:

      חחחחחחחחחחח, אמרו לי שיש דמיון למובארק. לצערי, פוטוגניות זה לא חלק מהתכונות הטובות יותר שישי לי 😦

      בחירות בארץ לא ישנו הרבה למשך הזמן שלהם בלי שינוי שיטת הבחירה, מארצית כוללת לאזורית.

  3. עלאא הגיב:

    אין ספק שראייתך לדברים הינה ישראלית טיפוסית גרידא, העם המצרי לא הסתפק בלכתו של מובארק, ולא יסתפק בזה גם בשנים הקרובות, הם ירצו דמוקרטיה משלהם, ולא דמוקרטיה כמו שאתה מבין, מן הסתם בכל מדינה דמוקרטית יש ייחוד לדמוקרטיה שלה, ככה שהדמוקרטיה הישראלית אינה דומה לזאת שבארה"ב ולא לזאת שבמערב, וככה גם יהיה עם מצרים.

    כלכך צפוי שברשומה שלך אתה לא מדבר על ישראל, כאילו שהכל ורוד בארץ, והדמוקרטיה משגשגת לה וכל הבעיות נמצאות בעולם " אנחנו בסדר, העולם מפגר", הגעתי אליך דרך YNET וכבר שם אפשר לראות מה עובר על המדינה שלנו, מה שקורה במצרים תפס אותך חזק אבל מה שקורה בישראל כנראה קורה בללה לנד, רחוק מאוד ממך, יותר קל בשבילך לא לדבר על זה אלא רק לדבר על מצרים .

    צדקת שאמרת שהאזרח המצרי רוצה בסך הכל לחיות בכבוד, והכבוד הזה הדמוקרטיה שלו תתן לו, תאמין לי שההפיכה המצרית הייתה מהמפוארות בתולדות האנושות, הפיכה בלתי אלימה, שנמשכה 18 ימים, והאלימות היחידה שהייתה שם היא מצד השלטון שהתחיל להרוג בנשימותיו האחרונות, המפגינים הרבים מאוד שהיו ברחובות, אמרו שאין אלימות, וככה היה, זה עם שיודע מה הוא רוצה מעצמו, יודע לאן הוא הולך, היו לו 30 שנה לחשוב ולהחליט, וכשהוציא את זה לפועל, ידע גם איך להוציא את זה, 18 ימים לקחו לשלטון מהחזקים בעולם הערבי ליפול, ואגב תוניסיה לקח להם 25 ימים ולא 4 ימים כמו שאמרת.

    לסיכום, מה שקרה במצרים יקח לאזרחי ישראל לעשות אם בכלל שנים רבות, אז במקום לחשוב על איך העולם כולו ח'רא, תסתכל קצת פנימה ותראה באיזה ביוב נמצא העם היושב בציון ולאן השלטון בישראל לוקח אותך, לתהום שאין ממנו חזרה

    • זיו הגיב:

      קודם כל תודה לתגובה המנומקת. אני מבין כי אתה אורח בראשונה, ועל כן לא קראת את שלל הפוסטים שלי נגד השילטון בישראל, המצב החרא שלנו, והביקורת שלי עם דרישה חוזרת לפיטורים של שרים נכלשים ושל ביבי וממשלתו. אתה מוזמן להעמיק את הקריאה, אני בטוח שתמצא ותה תואמת לדעתך, אם אני מבין נכון. זה פוסט על מצרים ולא על המצב שלנו. ישראל, ביבי, הממשלה מקבלים תשומת לב ראויה 🙂

      שנית, מרגע תחילת המהומות הקשות בתוניס, למיטב ידיעותי זה לקח ארבעה ימים עד לבריחתו של הנשיא. אני אבדוק שוב.

  4. […] קדאפי הלך לו לעולמו, המיוחד. אני לא יודע אם האיש היה שפוי מספיק בשביל לדעת שאין לו עולם שאחרי, והשיגעון שלו היה רק משחק אוסקרי מופלא למצלמות העולם, או שהוא באמת ובתמים היה בטוח כי הוא יגיע לעולם שכולו טוב. אני הולך עם השיגעון הבלתי חולף ומה רע באלפי בתולות שמאכילות אותו כבשים טהורות, תמרים מצופות חלבה וזהב, ואללה משתחווה לו כל בוקר, כיאה למלך מכי המלכים? השמלות שלו נתפרות בידיים של מלאכי שרת, וזנגה זנגה מקבל משמעות אחרת לגמרי כל בוקר. החיים מעולם לא היו לו טובים כל כך. לרצוח המונים בבוקר, לענות שונאים בצהריים, לשחק שש בש עם אללה לפני ארוחת הערב. אני אומר שאם כבר, אז בענק. למרות שכמה חברים וחברות, בעיקר חברות, טוענות שבתולות זו עבודה קשה מדי, והוא צריך לבקש שבעים ושתיים כוכבות פורנו. אני בטוח שכיף לו במקום שלו, בגן העדן התחתון, הפרסומת הסמויה לחיי השאול, זו שמושכת קהל. […]

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s