פרספקטיבה של ילדים נמדדת רק כשהם מבוגרים. כל דבר שנראה לנו גדול, ענק, רחב, גבוה בזיכרונותינו כילדים, מתגלה קצת פחות מרשים אחרי שנים ארוכות שאנו פוגשים בו שוב. אבל יש לו לזכרון הזה ריח של נוסטלגיה, געגוע, הערצה. ככה עם עף השסק הגדול שגדלתי איתו בקצה החצר האחורית של סבא וסבתא. זה היה עץ שקדיניאס באידיש, בן 20 שנה לפחות כאשר אני כבר הגעתי אליו כילד. הוא היה גבוה והשסקים הכי טעימים היו בקצה העץ, למעלה, עם צריבה קלה של שמש בקליפה.
טיפסתי על העץ, מתפתל בין ענפיו הגרומים כמו אצבעות ארוכות ושחורות, העלים היו ירוקים וקשיחים ונשארו ככה גם בשלכת רק בצבע חום. חומר בעירה מעולה למדורה קטנה בחצר, איפה שסבתא הרשתה לי לצלות כמה תפו"א ובצלים. סבא היה עומד תחתי ומכוון אותי לשסק, אני קוטף וזורק לו לתוך השקית. והשסק, כמה שסק על עץ אחד פראי וטבעי. גדולים וכתומים בטעם קטיפתי ובשרניים בשביל ביס הגון. לפעמים היו הרבה גרעינים קטנים, ולפעמים רק שניים גדולים. שקדיניאס אוכלים עם הקליפה השעירה ונוגסים עם השיניים קלות מסביב לעוקץ התחתי. חבל לבזבז, העונה קצרצרה!
שסק זה פרי בריא למדי. מטנקא: הוא מכיל קרטנואידים ההופכים בגוף לוויטמין A, החיוני לראייה תקינה, לתפקוד מערכת החיסון, לשלמות העור, להתפתחות העובר ולגדילה תקינה, ואף נמצא קשור בהפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים. נוסף על כך, השסק מכיל כמות מכובדת של אשלגן, מינרל חיוני לתפקודים רבים של הגוף, בין השאר לקצב לב תקין, למאזן הנוזלים, להעברת אותות עצביים והתכווצות של שרירים. מחקרים גם מראים את השפעתו המיטיבה על איזון לחץ הדם. שמונה יחידות בינוניות של שסק מהוות מנת פרי אחת.
ערכים תזונתיים בשסק (ל-100 גרם)
- קלוריות: 47
- חלבונים: 0.1 גרם
- פחמימות: 12.1 גרם
- שומן: 0.2 גרם
- אשלגן: 266 מ"ג
- ברזל: 0.3 מ"ג
- מגנזיום: 13 מ"ג
- זרחן: 27 מ"ג
- ויטמין איי: 76 מק"ג
משסק תכינו ריבה מעולה, ליקר שסק מעולה, פאי פירות מזוגג והכי חשוב, שסק זה מרכיב הכרחי בקומפוט של פסח. הפעם נכין סורבה שסק, בעבודה ידנית, אבל אפשר כמובן להכין במכונת גלידה ביתית.
סורבה שסק למבוגרים – המתכון שעל לאוויר לפני 11 שנים, 06/05/2003 12:14
קניות:
- ½ קילו לפחות של שסק מקולף ומגולען.
- ½ כוס עלי נענע קצוצים
- 1/3 כוס וודקה או ליקר שאוהבים (וודקה לימון זה מצוין), אפשר גם וויסקי וכד'
- מיץ מחצי לימון
- סירופ של כוס וחצי מים וכוס וחצי סוכר
- לילדים: להוריד את הוודקה כמובן ואפשר להוסיף חצי חבילת ג'לי בטעם משמש או אננס, מוכנה עם מים חמים, ולהוריד את כמות הסירופ בחצי. אולי אפשר גם להוסיף תמצית וניל. לא ניסיתי.
ההכנה:
לשים הכל בבלנדר חוץ מהסירופ. לערבב יחד עם הסירופ (לאחר שהוא צונן ולא חם), לשים בקערה במקפיא.
כל שעתיים להוציא ולערבב את הסורבה, אפשר עם מקציף ידני (לא מוט) על עוצמה נמוכה. לעשות ככה לפחות פעמיים שלוש. להשאיר במקפיא עד חצי שעה לפני ההגשה (להעביר למקרר).
תהנדסו את ההגשה כיד הדמיון הטובה עליכם. חזרה לעמוד המתכונים
*****
מבצע שיתופים לפסח! כל הקודם מבורך.