החזרת של קיצי, כמו של אמא שלי, אפילו בצנצנת הנכונה (הייתה פעם ריבה 778)

זר לא יבין זאת, את קסם החזרת החריפה. הטעם החמצמץ שמגיעה מיד בטעימה ואחרי שלוש שניות עולה לגזע המצח כמו הקיפאון שאחרי גלידה עצומה ומהירה, ותוקף בחריפות תוך ירידה למערות האף. הדמעות הן רק של אושר. בילדותי, לפני שנים רבות, סבא שלי היה מגדל שורש חזרת מסוכות ועד פסח.

השורש תמיד היה גדול ולבן. גדל לו בנחת בפינה מיוחדת בגינה מתחת לחלון המטבח, וצמוד למי השופכין מהכיור והרצפה. סוג של השקיה קבועה עם הסבון של הכיור. לחזרת זה הצליח. סבא שלי חיכה לעקירה של השורש באושר רב, כל ערב ליל הסדר. צאו עכשיו לשוק, יש בשפע ליד הריח של השום הטרי.

הוא גם היה האחראי לשורש, את השאר סבתא שלי הכינה. די בטוח שהוא קיבל גם הוראות לשורש עצמו. מקלף, ומגרד בפומפייה. אין על עבודת יד. בוכה וטוחן. אחרי הפיניש של סבתא, לחזרת הזו הייתה עוצמה שהריחה מחריפות ועצבנות למרחקים. מסוג הריח שאוטריווין עדיין לא הגיע אליו והיה פותח את האף בננו שניה. אושר ליטאי.

חריין טוב הולך עם גפילטע כמובן, כבד קצוץ, מצות, בשר, עוף…….נו, מה שטעים לכם. אצלי זה רץ עם שניצל, ואפילו קניידלך למרק עוף, אחד קר בצלחת, בלי המרק, כמו קלופס, במיוחד זה עם הבצל והקינמון של אמא שלי (לינק). 

מותר, חוקי ואפילו מומלץ לשתף. תפרגנו🙂 …

קניות לחזרת ביתית, כי פעם אחת בחיים אתם חייבים להכין לבד.

  • ½ קילו שורש חזרת טרי
  • 4 סלקים קטנים
  • חומץ רגיל 5% (אמא אומרת שהטוב ביותר זה אוסם)
  • 1 כף סוכר (קודם להוסיף מעט, לטעום ובמידה וחסר להוסיף עוד)
  • קורט מלח

לדמעות:

לקלף את השורש עם קולפן ירקות ולחתוך אותו לרצועות. בסיום החיתוך להשרות ל-מס' דקות בקערה עם מי ברז.

לנקות את הסלק ולחתוך גם לרצועות (סלק חי).

נטחן במטחנת בשר במשולב רצועות חזרת וסלק, אבל רצועות בודדות ולא כמות יחד.

בתום הטחינה נערבב הכל עם סוכר לפי הטעם ונוסיף חומץ (לשפוך מהבקבוק לסירוגין), נוודא כי הכל נספג, ובאם חסר נוסיף עוד. החומץ צריך להיספג ולא צריך להטביע את החזרת, זה לא מלפפונים חמוצים.

טיפים:

  • ע"מ לשמור על החריפות יש להשתמש בסלק טרי. מי שרוצה פחות חריף להשתמש עם סלק מבושל.
  • כדי שלא יהיו דמעות יש להכניס את פתח הצנצנת או לקשור שקית ניילון (לקשור עם גומי) לתוך ראש המטחנה כך שהחזרת הטחונה תצא ישירות לתוך השקית.

*****

אהבתם? קליק על שיתוף אצלכם לפייסבוק. הרישום במייל חינמי לגמרי

»

  1. מאת משתמש אנונימי (לא מזוהה):

    נושא : זיו,בגללך זו היתה "בכיה לדורות".חזרת כזו כבר מזמן לא הודגמה כאן.
    תאריך : 29/03/12 14:01
    מחבר/ת : אלדד או יגאל
    הטעם,והדמעות הנילוות היו שוות את המאמץ.
    מה שכן הכמות,זו אספקה עד פסח הבא…..

    • מאת זיו:

      🙂 עשיתם אותי מאושר

    • מאת אורי לוין:

      כבן להורים ליטאים (ארן – וילנה גוברנה) אני למדתי את הכנת החזרת החל משתילת החזרת ליד ברז מטפטף בחצר הוצאתה מהאדמה והכנתה בערב ראש-השנה ובערב פסח.
      על כל התהליך היה ממונה אבי ז"ל שאמנם הוסיף סלק מבושל אבל כל כפית מהחזרת נתנה "זעץ" רציני ומערות האף וכל האינסטלציה בראש היתה נפתחת.

  2. מאת משתמש אנונימי (לא מזוהה):

    נוודה=נוודא (לא?)

    לא הבנתי זיו , סלק חי שומר את החזרת חריפה? עכשיו שאתה אומר אני חייב לברר איך סבתא שלי ז"ל הכינה .
    פסח שמח!

    • מאת זיו:

      אכן טעות. תוקנה ותודה! כך אמא שלי אומרת על הסלק. אני אבדוק איתה שוב מחר.

      • מאת ששי שמעוני.:

        ועכשב ההפתעה אני מת על חזרת רק שאני מכין לבד אני לא פולני ולא רוסי אני תימני אני אוהב חריף מאוד מה דעתכם כל ארוחה אני אוכל .

  3. […] לכלים שבארגזים בבוידעם, שכבר לא עושים, מצה עם גלפיטע, חזרת חריפה וכבד קצוץ, מצהברייט, יש לי את עוגת המצות, זו העוגה […]

  4. […] 28 מרס 2012 … מתכון לחזרת של סבתא, חריין ליטאי אמיתי. החזרת של קיצי, כמו של אמא שלי, אפילו בצנצנת הנכונה (הייתה פעם ריבה 778). זר לא יבין זאת, את קסם החזרת החריפה.מתוך מתכון לחזרת של סבתא, חריין ליטאי אמיתי | אני נגד. ככה. הבלוג של זיו. להמשך קריאה […]

  5. מאת שרה:

    אז. אולי יש לך את המתכון להכנת צפלינס? כופתאות תפ"א ממולאות בבשר טחון

  6. מאת נעמי:

    אם אין לי מטחנת בשר, האם לקצוץ את הסלק הנע ביחד עם החזרת במעבד מזון או שעדיף לבשל את הסלק? תודה!

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s