רולדת שמרים גבינה מהבלוג של דורית

מעלילות הפרקים הקודמים כבר הבנתם שאת ילדותי העברתי רבות בבית סבי וסבתי, כפר אברהם שבפתח תקווה. חצר ענקית ומלאת העצים והתרנגולים שהייתה להם. שלושה מחסנים טחובים עם עשרות בקבוקי יין מעופשים והמון קורי עכביש. בחצר היו חמישה או יותר עצי גפן ירוקים עם גרעינים, ועוד שלל אירועים משחמים לילדים. לא היה משעמם אף פעם.

בתקופה ההיא, ילד נסע לבדו באוטובוס. אולי הייתי בן 7, קצת יותר כשנסעתי לבדי לצד השני של העיר, מכפר גנים עד טחנת הקמח בשטמפפר. 36 תחנות, אולי 32. קו 88 של דן, הכרתי את כל הנהגים, והם הכירו אותי. תמיד ידעו להעיר אותי לפני התחנה או לצעוק לי שהגענו. הלכתי ברחוב רמח"ל עד לרחוב הרב ריינס, הרחוב המרכזי בשכונה, ומשם ישיר עד לבית שלהם.

בכניסה לרחוב מימין, הייתה מדגרת אפרוחים עם רעש של אפרוחים וריח של אפרוחים ולול. מצד שמאל אחרי עוד 50 מטר לערך, נמצא בית הכנסת הישן, לשם הלכתי כל שישיבת וכל חג. שם גם נמצאת בריכת "התשליך" שבנה סבא שלי לזכר סבתי. ממול המדגרה, בערך, היה רחוב קטן שהוביל אל הכניסה למפעל הנקניקים המקומי של הנס או האנס (שם גרמני כזה, אני חושב). אהבתי את הקבנוס. הרחוב היה סלול כמו פעם, די רע, ובלי מדרכות. בצדדים היו עצי ברוש תמירים, וגובה מכובד של מחטים חומים, יבשים ומאובקים, הצטברו עם השנים בתחתיתם. אלו הברושים עם האצטרובלים העגולים. בדרך עברתי את גן הילדים של אמא שלי, שתמיד הזכירה שזה גן הילדים שלה. לקראת סופו של ריינס, מצד שמאל (אם הולכים מזרחה), הייתה את הישיבה של האברכים. מהישיבה הזו סבא שלי היה מקבל סיר עם צ'ולנט חרדי-פולני חיוור ועוף כל שישי בצהריים. הרחוב התקדם לעליה קלה שלקראת סופה הבית שלהם היה מתגלה ממש כמו מעבר לגבעה. אלו זיכרונות- של צוציק לא גבוה במיוחד.

כשסבתי נכנסה עם מחלתה לבית החולים, נסעתי בקו 88 במשך שנה, כל יום חמישי בצהריים לטחנת הקמח, לבקר את סבא שלי בביתו, עם מגש מתכת, שתי ידיות מעץ, ארוז עם מגבת ושקית ניילון (אמא: להחזיק ישר בשתי ידיים) ועליו שתי רולדות עוגת שמרים וגבינה ללא סוכר (צוּקֶר). כך עד שהיא נפטרה. הייתי בן 11 פחות או יותר. לזכר סבי, הנה עוגת השמרים והגבינה, עם סוכר ובלי סוכר. זה יעלה חיוך ארוך ונוסטלגי אצל הדור המבוגר יותר אצלכם במשפחה. לא חייבים לעשות הכל עם פירות יער ושערות קדאיף 🙂

אמא שלי אומרת כי המתכון מורכב מבצק שמרים פשוט והיא לא זוכרת. אז שחזרתי…בעזרתה של קארין גורן.

כך נקנה (בצק שמרים של קארין גורן):

  • 1 קילו קמח
  • 1 שקית שמרית (50 גרם)
  • 200 גרם חמאה
    (לדעתי הייתה אז חבילת מרגרינה, כי חמאה היה יקר)
  • ¼ 1 כוסות (300 מ"ל) חלב
  • 4 ביצים בטמפ' החדר
  • ¾ כוס סוכר (רצוי להוריד עבור מתכון של סֻכַּרְתִּיִּים, ולהוסיף במקום 2 שקיות של ממתיק קל, לא חובה)
  • 1 כפית לא גדושה מלח

למלית:

  • 2חב' של גבינת "טוב טעם" (הרטובה והפריכה, זו בשקית עטופה בנייר)
  • מעט קינמון
  • כדורי סוכרזית (או בהתאם למידה שכתוב על גבי בקבוק סוכרזית הנוזלית) ב"כמו-סוכר " יש מידת שווה ערך.
  • 1 כפית גרידת לימון
  • זה המתכון סכרתיים. מכאן זה ללא סכרתיים
  • ½ כוס סוכר
  • 1 שקית סוכר וניל ויש צורך לטעום באם לא מספיק מתוק להוסיף בהתאם למתיקות הרצויה.
  • אופציה – צימוקים

ההכנה:

ממיסים חמאה ומערבבים עם חלב קר לקבלת תערובת פושרת. מכניסים למיקסר עם וו לישה את הקמח, חמאה (או מרגרינה), יחד עם ביצים וסוכר (או התחליף). מעבדים עד לקבלת בצק, ומוסיפים מלח. עוד 5 דקות במהירות נמוכה-בינונית עד לקבלת בצק חלק ומבריק, ומעט דביק. מכסים בניילון נצמד ומניחים במקום חמים לתפיחה עד להכפלת הנפח. להכניס שעה למקרר, נוח יותר לעבוד עם בצק קר. בכל מקרה יש שלל עצות וטיפים גם באינטרנט ובמתכון של קארין גורן. זה בצק שמרים פשוט, לא טיסה לירח 🙂

לערבב את כל תכולת התערובת היטב. שתנוח קצת בצד. נכין 3 כדורי בצק , נרדד לעלה, ונמלא. נגלגל לרולדה, נמרח ביצה טרופה, ונחרוץ חריצים מעל כאילו אנחנו מסמנים את הפרוסות. אפשר גם כמו משולשים. נאפה בתנור של 160 מעלות עד שמזהיב אפילו משחים קלות, בערך חצי שעה.

בסיום האפייה, אפשר לפזר אבקת סוכר.

הנה הבית שלהם היום, אחרי שיפוץ קל, קצת רחוק מהתמונות שבזיכרוני, אם כי יש לי דמעה בכל פעם שאני מסתכל בתמונה.

הבית ברחוב הרב ריינס 38 פתח תקווה

תמונת העוגה מהבלוג של דורית 

חזרה לעמוד הראשי בבלוג

*****

אהבתם? שבועות מגיע ולא עשיתם עוגה? יש עוד בבלוג. שתפו בפייסבוק עם החברים. זה קליק אחד קטן

»

  1. מיכל הגיב:

    וואו זיו.. נקרא מדהים
    איזו נוסטלגיה מקסימה. תודה אנסה בקרוב 🙂

  2. haya51 הגיב:

    זוכרת את העוגות האלה… נוסטלגיה נפלאה….
    תודה
    חיה

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s