היום זה כבר של אמא, אבל הטעם של סבתא. אני לא זוכר את אמא של אמא שלי מכינה קרעפלאך. אני זוכר מילדותי הקטנה את הקרעפלאך של סבתי השנייה, יפה, ואת אלו של אחותה, יהודית. קרעפלאך זה בכלל מאכל של יום כיפור לפני הצום.

הלכנו אבי ואני, לפגוש את דודה יהודית בפתח תקווה, רחוב הרצל, צהריים של יום כיפור, רגע לפני כניסת החג. הייתה מחכה לנו עם קערת פלסטיק כחולה, זו עם הפסים בחלקה החיצוני, כאילו מדורגת מבחוץ, עמוסת קרעפלאך. יהודית נפטרה כשהייתי ילד. סבתי יפה היית מכינה לנו קרעפלאך גם לראש השנה ואני מדבר על כמויות של אוגדה. ערב ראש השנה היה אצל ההורים של אימי, והחג אצל הורי אבי. חגגנו עם שני אחיו ז"ל.

הבכור, עוזי, היה מגיע מצפת, על כל המשפחה, בערך שעה לפני הארוחה, וכולנו חיכינו לו להם שם. הוא היה עם השפם שתמיד הצחיק אותי נורא, וחוסר ההבנה המוחלטת שלו מה עושים עם ילדים בנים. ככה זה שיש לו ארבע בנות בבית. תמיד הייתה התרגשות לראות את "הצפתים" מגיעים.

אחיו הצעיר, צקי, נמצא במטבח, מכין פירה, זה היה תפקידו בקודש, "הפירה של צקי". סבתי טגנה הר עצום של קרעפלאך. הייתה מהמבשלות המיוחדות שהפכו את השניצלים והקרעפלאך עם האצבעות בתוך השמן. סבא שלי היה אוכל מרק צח עם קרעפלאך. אבא שלי היה גונב מהמגש שהתחבא בתנור, ומביא גם לי. אז למען הררי הקרעפלאך שעוד נכונו לנו בחיים, ורק עם בשר בבקשה, הנה המתכון.

קרעפלאך עושים באהבה

מה צריך לבצק:

  • 3 כוסות קמח
  • 3 חלמונים
  • ¾ כוס מים
  • כפית מלח
  • 3 כפות שמן

מה צריך לבשר:

  • ½ קילו של בשר לצלי, ולא צריך מהחלקים המובחרים והיקרים. זה ייטחן בכל מקרה.
  • 6-7 כבדי עוף מטוגנים או 150 גר כבד בקר מטוגן
  • 10 קורקבנים מבושלים כרגיל
  • 2 בצלים קצוצים גס ומטוגנים

ההכנה:

  1. נכין את הבשר יום קודם לכן, או לפחות 3 שעות לפני הקרעפלאך עצמם. הבשר צריך לעבור טחינה כשהוא קר.
  2. אני מתכוון להכין את הבשר כצלי רגיל לגמרי, בלי יין, ובלי תוספות מיוחדות.
  3. הערה לסדר: אפשר להכין רק בשר בלי הפנימיים. תעשו 750 גר' עד קילו.
  4. נכין את הבצק מהחומרים ללא המים. נלוש ביד כי הטעמים מגיעים מהעבודה בידיים. ככה זה, חוק. לאחר מכן נוסיף את המים ונלוש היטב. אמא שלי אומרת שהבצק נדבק לאצבעות אז לא לשכוח להוריד טבעות וצמידים לפני הלישה ובמיוחד לא להוריד את הבצק עם עוד קמח. אז אני מדגיש, לא להוסיף קמח אם נדבק הבצק לידיים. נתן לבצק לנוח בחוץ ככדור, כמחצית השעה.
  5. עכשיו נעבור למטחנת הבשר ונעביר דרכה את המלית המושלמת הזו. לא להוסיף מלח או פלפל או כל תבלין שהוא. זה כבר מבושל ומוכן.
  6. נרדד את הבצק על שולחן מעט מקומח (שיש, משטח עבודה, נו…)
  7. נקרוץ עיגולים עם כוס רחבה של 6-7 ס"מ, נמלא כפית גדושה במרכז ונקפל לסהר (יענו חצי). האמת, אפשר לחתוך לריבועים שווים למלא ולקפל פינה אחת לנגדית לה, אבל המסורת אומרת עיגולים. למה להתעסק לחינם עם המסורת? היא תמיד מנצחת.
  8. נעמיד סיר עמוק עם מים רותחים, כפית מלח, וכף שמן.
  9. קרעפלאך פנימה, דקה אחרי שצפים, הם מוכנים, נוציא ונצן בחוץ. מוכנים לאכילה רק אחרי שעה.
  10. טיגון: ניקח את המוכנים לאכילה ונטגן.
  11. להתקשר לאיה הוד ולבקש סדנא לדיאטה טבעונית אחרי החגים. חיים יפים לכולנו.

קרפאלעך מטוגנים. זו הצלחת שלי.

באיזה שהוא מקום בפורום אוכל Yנט פרסמתי תמונה עם הידיים של אמא שלי בהכנה של הקרעפלאך. שנים עבור, ואני לא מוצא את התמונה. 

********** קליק על גוגל+ או שתף וזה מפורסם אצלכם ************
הארות והערות, סיפורים, פידבקים, טוקבקים, יתקבלו בשמחה ואף יפורסמו. אשמח אם תרשמו כמנויים, וספרו לחברים…

»

  1. מאת אחותך (הגדולה):

    מרגש ומקסים!!!!

  2. מאת חיה:

    קרפלך הוא סוג של אוכל שתמיד זורק אותי למחוזות רחוקים , הזדהיתי לגמרי עם הכתוב.
    אמא שלי הייתה מכינה עם לב עגל , כבדים ובשר . אחותי שחזרה אתמול את המתכון בדיוק!!!
    היה מופלא איך אוכל מאפשר לדמוע מגעגועים.
    תודה וחג שמח
    חיה

  3. מאת אחותך (הגדולה):

    כל מילה מרגשת. זאת האמת. אמא

  4. אהבתי ת'סיפור שלפני המתכון.
    רק למען הדיוק כותבים קרעפּלאך …

    כי ב[א]ידיש אותיות הניקוד הן- ע.. ו – א
    ע = צֵירה וסֶגול
    א = לפתח וקמץ.

  5. קרעפלאך עושים באהבה – מילים כדורבנות…
    אין כמו אוכל מלא בזיכרונות…
    לא ידעתי שאתה יכול לרגש ככה😉

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s