A map of the worlds first, second and third wo...

שלב התפתחות המדינות לפי ה-OCED

יש לי הרגשה כי כל מילה שאני כותב בנושא פוליטי כבר נטחנה עד דק. אני מנסה לחשוב על נקודות קלושות להציג באור מלא, אלו שמסתתרות מתחת לניקוד או בין השורות. רעיונות ושברי מילים שנעלמים מעיינינו, עקב שלל האירועים ומהירות התגובות. אז הנה עוד משהו להיום, כזה שממש ממש ממש עצבן אותי. אבל ממש!!!!

אתמול שקרניהו הכריז על תוכנית סופרטנקר לבנייה שתאשר תכניות בינוי במהירות הבזק יחסית לחמש שנים של היום, כך ביבי, (לא נכון, שכונות חדשות נבנות תוך אישורים של חודשים עד שנתיים ימים). הוא מוסיף ומבטיח כי זוגות צעירים וחיילים משוחררים יגיעו לדירה בפחות מחמש שנים. לא ממש אומר איפה הדירה, וירוחם לא נחשבת, עם כל הכבוד לתושבי ירוחם והסביבה. בואו נעשה חשבון:

  • דירת 3-4 חדרים במחיר של 700,000 ₪ בפריפריה הרחוקה, בהנחה שהם קראו את הבלוג שלי והבינו אולי שיש בעיה במחיר הקרקע מלכתחילה
  • חמש שנים של החזר כי הם יגיעו לדירה…יגיעו אומר ייגמרו לשלם, לא יתחילו לשלם
  • בהנחה של משכנתא 100% אזי החזר חודשי נטו הוא 12,850 ₪ אבל….
    • משכנתא של 500,000, ריבית 4%, מדד 2.5%: 10,400 ₪ לחודש
    • 250,000 כסף מהבית
  • הבנקים נותנים משכנתא עד שליש מההכנסה החודשית, אזי כל זוג צעיר או חייל משוחרר צריכים להרוויח בערך 30,000 ₪, ואם נהיה נחמדים לרגע אז גם 25,000 ₪ נטו יהיו בסדר.

עכשיו תסבירו לי למה נתניהו התכוון כשהוא אומר בפחות מחמש שנים?! 90% כסף מההורים ו10% משכנתא? כי אני לא מכיר חיילים משוחררים בישראל למעט הבן של, או הבת של, אלו מהרצליה קיפוח-סביון-מגדלי יויו וכד', שיכולים להרוויח סכומים כאלו !!!!!! וגרוע מכך – מה יקרה אם מחיר הסופרטנקר של שקרניהו יעלה מיליון ויותר לדירה?!!??!!!

הבעיה העיקרית שאני מנסה כבר שבועות לכתוב, ומשום מה לא מתקדם לי היא בעיית מנופי ההכנסות והמיסים בישראל. שר האוצר מתגאה בהכנסות מדינה גבוהות, ויציבות כלכלית בינלאומית, כזו שבאים ללמוד ממנה, אבל ה- OCED מגיש לנו דוחות "לפנים" בהם המקומות הראשונים שאנחנו תופסים או מתקרבים אליהם, הם לא עבור הצטיינות יתרה כמדינה ירוקה או כזו שהכי כיף לחיות בה. המקומות שלנו הם דווקא עבור יוקר המחייה הכי גבוה. המיסים העקיפים הכי גבוהים. מחירי הרכבים הכי גבוהים, וכו' וכד'. אם נקרא את נתוני גביית המיסים המטורפים כאן, נבין כי המע"מ אחראי על חמישית מהכנסות המדינה, קרי 64 מיליארד ₪. זה אומר כי אנחנו משלמים יותר מדי על המוצרים והשירותים שלנו. הכנסות גבוהות ממע"מ מעידות על יוקר המחייה ולא על כי הקנייה של השוק. אם הממשלה מעלה מיסים בצורה בלתי רציונלית לעמודי התווך של קיומנו, קרי, מים, חשמל, דלק (נסיעה), הרי שאלו מעלים את הכנסות המע"מ מבלי שיש לנו יכולת ויכוח או החלטה לקנות משהו זול יותר. באופן ישיר המיסים האלו מעלים את מחירי המוצרים האחרים, ואז שוב אין להתפלא כי הכנסות המדינה ממע"מ היו הגבוהות אי פעם. אין לנו ברירה. זו גניבה מהכיס שלנו פר-אקסלנס.

בגרף הכנסות המדינה ממיסים יש עלייה תלולה כל פעם שביבי בשלטון, וזה לא עקב "העמקת הגבייה ע"י מס הכנסה". מס הכנסה עושה פשרות כבדות מול הגנבים הגדולים ביותר ומאבד מיליארדים בגבייה, רק בשביל לסגור את התיק, ובעיקר כי אין לו מספיק תקציב לעורכי דין ובתי משפט. הגנבים למדו את זה היטב. "כופר" למס הכנסה זה התשלום הנמוך ביותר למיסים בישראל. שווה לכל עצמאי!!!

כפי שאני רואה את זה מסתתר לו בין השורות ועדיין מחכה להתפוצצות בתקשורת, אזי הכנסות המדינה ממיסים ישירים נמצאות במגמת ירידה עקבית. זה מעיד על גודלו של המשק היצרני, מכל תעשייה שהיא. המשק נמצא בסטגנציה יחסית לכוח העובד או אפילו בקיטון. מכאן שיש פחות מיסים לגבייה ישירה. אין מפעלים גדולים שימשכו את המשק, אין ייצור חדש ומתחדש (אפליקציות לאייפון לא נחשבות), אין השקעות בגידול השוק היצרני, קרי תעשיות. נוסיף לזה את הבריחה ההמונית של "מהנדסים", אנשי מקצוע מלומדים, שפעם בנו, יצרו, המציאו תעשיות חדשות, והיום מחפשים את הצלחתם היכן שנוח יותר להצליח, נגיע לכך כי יש פחות ופחות השקעות במשק, לבנייה חדשה של תעשייה חדשה, ונקבל ירידה בהכנסות. המדינה אינה משקיעה מספיק ביצירת ערוצי הכנסה חדשים עתידיים. ביבי משאיר את הכל לקפיטליזם טהור, בו כוחות השוק ינווטו ויחליטו מה ואיפה, כמה ולמה. על פיו, משם תבוא התעשייה החדשה. זה בהכרח לא נכון, כי קפיטליזם של 2011, בנוי על רווחיות טהורה מול בעלי המניות, והייצור תמיד יעבור למדינות שזול לייצר בהן.

תראו את היי טק שנבנה יחד עם תקציבי המדען הראשי, מאות ואלפי חברות חדשות צמחו בו מכספים של המדינה וקרנות פרטיות, (אפילו נבנו על חורבות ענקים שנפלו). היי טק הביא הכנסות של עשרות מיליארדים למדינת ישראל, אבל היום אין כסף בשוק, כי אין יותר שוק. היי טק די מת, וכולם מחפשים את הקילר הבא. בינתיים מדברים על גרינטק וקלינטק, אבל תקציבי המדען לא הוכפלו אלא מתחלקים ליותר ערוצים, ובכל ערוץ יש פחות כסף. מדינת ישראל של ביבי והליכוד עמוסת כספים, אבל משקיעה פחות ופחות, באופן ישיר וגלוי בבניית ערוצי תעשייה חדשים שמתאימים לשנות האלפיים. נסו גם לקבל כסף מהמדען אם אין לכם "מישהו מבפנים"…

מדינה צריכה להתקיים ממיסים, אלו ההכנסות שלה, ואין כאן ויכוח. יש ויכוח מהיכן המיסים. מדינה גדלה תמידית כמו שלנו, גם צורכת יותר ויותר כסף עבור הקיום שלה. מכיוון שהמיסים הישירים בירידה תלולה (והורדת מס ההכנסה אינה תירוץ, שכן היא זעומה מאוד ומבוטלת עקב מיסים אחרים), המדינה צריכה לדאוג להכנסות אחרות בשביל מסגרת התקציב. אלו באים בדמות המיסים העקיפים שציינתי חלקית למעלה. זו חוכמה קטנה מאוד לצייר תמונה בה הכנסות המדינה גדלות ואנחנו אי של יציבות כלכלית.

כשזה יתפוצץ לנו בפנים, אירופה לא תבוא לעזרתנו עם סיוע של מאוד מיליארדי יורו. שנות הצנע יחזרו למי שיישאר כאן.

********** קליק על שתף וזה בפייסבוק שלכם ************    

הארות והערות, סיפורים, פידבקים, טוקבקים, יתקבלו בשמחה ואף יפורסמו. אשמח אם תרשמו, ואל תשכחו להפיץ ולספר לחברים…

»

  1. דודו.א. הגיב:

    אז זיו… למה, למה להישאר כאן?
    תן סיבה אחת באמת טובה.
    הקפיטליזם של היום, החומריות, הגשמיות, אהבת העצמי וליקקו האחורים של תרבות הצריכה שעל ברכיה אנו מתחנכים אם נרצה או לאו ("תרבות ה-"גם אני רוצה יותר גדול" שמעודדת על ידי כל אמצעי התקשורת שמסמאים את נויירונינו) – כל אלו הותירו אותי נטול פטריוטיזם למדינה הזו.
    מת על הארץ. האנשים. הנופים. העברית. אבל המדינה… אוי המדינה!!!!!!!!!!!!!!!!
    "כאן ביתי פה אני נולדתי"… התחלתי לעבוד חודש לאחר סיום השירות הסדיר המלא ובכבוד. נתתי את שלי. בחור צעיר עם מקצוע (מחסנאי)… לא היי-טק ולא שמעטק.
    הספקתי לטחון את התחת במשך 8 שנים כ"אדם פשוט מן השורה" (והחכמתי איכשהוא לא להיוותר ככזה, על הדרך הספקתי לרכוש את התואר הנכסף – "אקדמאי"), נקרע בין 2 עבודות כמעט כל ה- 8 שנים הללו (בהחלט כן, כולל כל הסטודנטיאליזם בדרך אל רכישת ה"אקדמאי").
    מבקש סליחה מכולכם שלא הספקתי לעבוד בבניין או בקטיף. או בזנות כדרך אגב. באמת ס-ל-י-ח-ה.
    מלגזן, מחסנאי, פועל ייצור, מפעיל מכונת מיחזור, שוטף כלים, מלצר, ברמן, טבח….
    תראו אותי מספר פה את סיפורי… כאילו היה זה הבלוג שלי מן המניין.
    מה רציתי לומר? אחזור להתחלה.
    סיבה אחת.
    כל פעם שאני קורא את הבלוג שלך אני נהיה יותר ויותר פסימי זיו.
    בן 30, בלי שום יכולת כלכלית להתחיל לחשוב בכלל על לקנות דירה. עובד כל החיים.
    ועובד, ועובד, ועובד.
    עובד כדי לשלם, לחיות, לבזבז ולהתקיים. חי טוב, אפילו נהנה.
    ואין לי פלזמה, ולא אוטו חדש, ולא מכונת כביסה חדשה ושום כלום.
    אוטו ישן, אוכל, שכירות, תקשורת ועל זה הולך הכסף.
    מי שמרוויח פחות מ- 10 היום אין לי מושג איך הוא עוד מתקיים עם אישה וילדים. בחיי שאין לי.
    תקראו לי בכיין. כי טוב לי.
    תקראו לי קוטר. כי לא חסר לי כלום.
    תקראו לי ישראלי. כי אני בדיוק כמותכם.
    אבל אינעל המדינה הזו שגורמת לי להתאמץ בשביל כל X קטנטן פי 3 יותר + 16% על הדרך.
    או שזה ירד ל- 15.5%?…. לא יודע.
    ולא בא לי לגגל!

    מזל טוב אגב על הפרסום ב- YNET. המון בהצלחה.

    • זיו הגיב:

      קודם כל, אתה מוזמן לכתוב אצלי כאורח, ובהחלט בלוג משלך יהיה נפלא. השאלה הראשונה שלך היא השאלה הקבועה שלי מזה זמן ארוך. למה להישאר כאן? הסיבה שלי זו אשתי שלא מסכימה לברוח. היו לי שלושה חוזים ביד ולא מימשתי לעבור. היא לא רוצה וכאן נגמר הויכוח. שאלתי לפני כמה ימים בפייסבוק והתגובות המפתיעות מהחברים הכי ישראלים, צברים, מחוברים, ציוניים שיש, כולל משפחה, היו למה באמת? או כאלו שהודו שהם כבר פוזלים החוצה.
      אתה בן שלושים, עשית ועושה הכל בשביל להתקיים, אבל צר לי להיות שוב בצד הפסימי, כנראה שכולנו עובדים בזנות, ומהסוג הנמוך כי השכר לא מספיק לכלום, בטח שלא לדירה ולגדל שלושה ילדים. אתה זוכר את "אחלה ארץ, חרא מדינה" שאני כותב מדי פעם? זה לא משתנה לטובה, רק מקצין.
      ושוב שליחה על העגמומיות והפסימיות שאני משרה. אני רק מנסה להאיר את מה שבין השורות שבחדשות. גם לו אהיה אופטימי לרגע, החדשות לא ישתנו (תוכנית החלל שלי היא אחלה אופטימית 🙂 ).

      גם אני מחפש סיבות אמיתיות לאופטימיות אבל אם שיטת הממשל והבחירות לא ישתנו, אני לא רואה סיבה אחת כזו מגיעה לדפוק אצלי בדלת.

      תודה לברכות. אולי זה יהיה טור קבוע שם.

      • דודו.א. הגיב:

        זיו, תודה על תגובתך… אך לבלוג משלי לצערי אין לי זמן… אולי מתישהוא בהמשך הדרך.
        אני פשוט לא חושב שלאנשים יהיה כיף או נחמד לדעת מה שאני חושב. מה גם שאני לא מעודכן, ולא חושב אפילו על להתחיל להתעדכן במיקרוקוסמוס הבזוי הזה שנקרא ישראל. וממש לא מתנצל על זה. חי את חיי פה בבועה חצי-מאושרת, מנותקת עד כמה שאפשר מכל הרוע, הטמטום, הבוגדנות, השחיתות והשכול. פשוט חי. עובד, אוכל, ישן, נושם ומשלם… THATS IT… מה גם שאני קיצוני מאוד בדעותיי. ולא מדבר על פוליטיקה.
        העלו את הקוטג' ועשו אבו עלי? – לא קונה יותר קוטג'. זהו. וויתרתי על הגבינה הזו לחיים.
        חברת סלקום עשתה עליי אבו עלי? – איבדו לקוח לכל החיים, אחרי ששילמתי את השקרים שלהם, והם קיבלו כל גרוש שהם טענו שמגיע להם. אני בהכללה גסה אזרח שומר חוק (פרט למאפיינים מאוד מסוימים) ולא מחרחר ריב ומדון..
        העלו את הביטוח על כלי הרכב הדו גלגלי? – מכרתי את הקטנוע, עברתי לאוטו ישן ומזהם, שתופס חניות ועומד בפקקים. ושילטתי אותו בשלטי מחאה בהתאם.
        אז נדמה לי שהעולם יצרך לחכות, אם בכלל, כדי לשמוע את מה שיש על ליבי.
        בינתיים הייתי ממליץ לכולם להקשיב דווקא לאדם אחר, משכמו ומעלה, שממנו לקחתי הרבה – ג'ורג' קרלין (חרא של איכות, אבל זה מה יש):



        • זיו הגיב:

          וואיייי. מעולים הלינקים. האיש כוכב עליון. בזכותך כבר שעתיים שאני חורש עליו ביוטיוב.
          בלוג, זה לעצמך, לא ממש לאחרים. מי שרוצה שיבוא לקרוא. גם אלי באים כמה עשרות ביום, בלבד. אני כותב להנאתי בראש ובראשונה.

          כמוך, גם אני מוחרים חברות ומוצרים שמעצבנים אותי. לא אהיה לקוח של הוט לעולם. אין לי מוצר תנובה בבית מאז הסיליקון. זו לא הדרך. צריך ממשלה חזקה למען העם ולא למען הרווח האישי שלהם. הלוואי….

  2. nt הגיב:

    זיו אתה טועה בנושא של קפיטליזם טהור. קפיטליזם מבוסס על רעיון של שוק חופשי. הכלכלה בישראל רחוקה מאד מקפיטליזם.
    בקפיטליזם אין חוקים ותקנות שמגבילות את השוק החופשי כמו בישראל. מכס, מעם, בירוקרטיה, מיסים על עסקאות – כל אלה סותרים את הקפיטליזם.
    בקפיטליזם אין חסמים לעסקים קטנים.
    בקפיטליזם אין מיסים עקיפים שעוצרים את כלכלה ומקטינים את כדאיות היצור, מה שמוביל לעצירה כלכלית.
    בקפיטליזם אין מונופולים דואופולים וקקפולים!

    החוקים בכלכלת ישראל מתיימרים להיות שוק חופשי אבל בפועל מיועדים לתת יתרון לענקים ולחסל את הקטנים מה שמוביל בהכרח לשוק ללא תחרות כלומר לא חופשי.
    בקפיטליזם טהור השוק החופשי מוביל בהכרח לתחרות שמשפרת את המצב של הכלל. כלומר גורמת לרוב הגדול להעלות את רמת החיים, למחירים זולים ולכמות גדולה של מסחר ועסקאות.

    • זיו הגיב:

      הנה הפירוש מאבן שושן:
      קַפִּיטָלִיזְםל (ז') [מן קַפִּיטָל] רְכוּשָׁנוּת, מִשְׁטָר כַּלְכָּלִי הַמְּבֻסָּס עַל הַקִּנְיָן הַפְּרָטִי וְעַל הַיָּזְמָה הַחָפְשִׁית בְּחַיֵּי הַכַּלְכָּלָה: אֶמְצָעֵי הַיִּצּוּר וַחֲלֻקַּת הַתּוֹצֶרֶת נִמְצָאִים בִּרְשׁוּת בְּעָלִים פְּרָטִיִּים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בָּהֶם לִצְבִירַת רְוָחִים. הַקַּפִּיטָלִיזְם בְּהִתְפַּתְּחוּתוֹ הֵבִיא לְתַהֲלִיךְ שֶׁל רִכּוּז הַהוֹן בִּידֵי מְעַטִּים (פְּרָטִים, טְרַסְטִים, בַּנְקִים וְכוּ') – מִזֶּה, וְלִיצִירַת מַחֲנֶה עָצוּם שֶׁל פּוֹעֲלִים שְׂכִירִים (פְּרוֹלֵטַרְיוֹן) – מִזֶּה.

      לא נאמר כי אין חסמים ומגבלות בקפיטליזם, אפילו טהור. גם מיסים לא קשורים לדעתי לקפיטליזם. המושג מתייחס רק ליחס ריכוז ההון בידי בעלים פרטיים וטהור הוא אולי הפרטת היתר של הממשלה עבור אותם הבעלים הפרטיים. מחד הפרטה למען שוק חופשי מאידך הפרטה עבור העשירים בלבד. בטהור הכוונה היא שרק העשירים מרוויחים. זה בהכרח יוצר את כל ה Xפולים.
      זו דעתי. לא בהכרח נכונה 🙂

      • nt הגיב:

        זה תאור תמציתי מדי אבל גם בו רשום "יוזמה חופשית". קפיטליזם היא שיטה כלכלית שמקדישים לה קורסים שלמים של לימודים. אי אפשר ללמוד מה זה קפיטליזם ממילון.

        בקפיטלזים תנאי הכרחי לכך שהוא יתקיים הוא שוק חופשי או יוזמה חופשית. חופשית ממגבלות כל שהן.
        מיסים עקיפים (על התשומות) ובירוקרטיה מגבילים את היוזמה החופשית. זה נעשה גם בהקטנת הכדאיות להקים עסק וגם במניעה ישירה של הקמת העסק.

        אז מה שיש פה זה *כאילו* קפיטליזם. בפועל פה זה כלכלה מאד לא חופשית עם אג'נדה להטיב רק עם הטייקונים, ולהרוס את הקטנים שעלולים להוות תחרות.

        • זיו הגיב:

          ברור, זה רק בלוג, לא אוניברסיטה 🙂 אני מדבר על העיקרון של טהור בכך שהכלכלה החופשית מצוייה בידיים של מעטים ועשירים מדי, תוך עידוד ממשלתי. וחופשית הכוונה כמובן לאי התערבות ממשלתית או אחזקות ממשלתיות. הטייקונים רק מנצלים את חוקי הקפיטליזם לטובתם, ולצערי הממשלה שלנו משתפת פעולה בצורה בוטה

          • nt הגיב:

            תראה זיו. גם אתה לא מצליח לראות את הטריק שעושים הממשלה, הפקידים ובעלי ההון.

            השיטה בגדול מאד פשוטה אבל קשה להבין אותה.
            כדי שתהיה תחרות אפקטיבית שכולנו יודעים שתגרום להתיעלות והורדת מחירים, צריך שיהיו הרבה מתחרים כך שללקוח יהיה הרבה אפשרויות בחירה. כדי לגרום לכך צריך שיזמים יוכלו לפתוח עסק במינמום חסמים בירוקרטים ומינימום הוצאות.
            למה צריך את התנאי הזה?
            מיסים עקיפים: יזם מטבע הדברים יהיה עם מעט הון לפתיחת עסק ולכן ההוצאות לפתיחת העסק הם קריטיות להצלחה, לדוגמא הוא יוכל לקנות מכונת יצור אחת במקום שלושה בגלל המיסים העקיפים. בנוסף גם אם למרות כל הסיכויים הוא מצליח, קשה לו לגדול שוב בשל אותה סיבה שכל התשומות שלו יקרות פי 2 עד פי 5 מהמחיר האמיתי.
            בירוקרטיה: רוב הסיכויים שאת רוב או כל העבודה הבירוקטית הוא יצטרך לעשות לבד. כלומר הוא יבזבז ימים רבים של עבודה בקבלת אישורים ושחרור מכונות מהמכס במקום לקדם את העסק שלו (מי שלא התעסק עם הגופים הממשלתיים האלה לא מבין כמה הם מנוולים ומבזבזים את הזמן של כולם).

            מה כל הדברים האלה יגרמו?
            מחיר המוצר שאותו יזם ייצר יהיה חייב להכיל בתוכו את כל ימי העבודה האבודים וגם את המחיר המנופח של התשומות (כלומר: מכונות, מקום, הוצאות יבוא וכו). כלומר היזם יהיה חייב להצמיד מחיר יקר בהרבה ממה שיכל להיות ללא ההתערבות הממשלתית הזו.
            ואז כפי שכל אחד מבין היזם הרבה פחות תחרותי וגם אם הוא תחרותי הוא ימכור פחות כי הרי ככל שהמחיר של המוצר שלו גבוה יותר הוא ימכור פחות.

            מה זה אומר פחות תחרותי?
            אם היזם מחליט להתחרות בחברה גדולה היתרונות שלו פוחתים עוד יותר. לחברה הגדולה יש לוביסטים מכל הסוגים: בממשלה, בכנסת, אצל הפקידים (שם השחיתות האמיתית) ובמכס. הם מעסיקים נניח 20 לוביסטים ועמילים שמורידים את ההוצאות של כל התשומות בסכומים מדהימים, כלומר הם יכולים לחסל את היזמים הקטנים בקלות, וזה מה שהם עושים.

            לאחר מספר שנים של מדיניות כזו אין בעצם תחרות אמיתית נשארו מעט מאד מתחרים, ניתן לראות זאת בכל התחומים,תקשורת, תחבורה, מזון, בנקאות…. קל מאד לתאם מחירים כשיש לך 2 מתחרים. השוק בשנים האחרונות הראה בדיוק את ההתנהגות הזו. חברה אחת מעלה מחיר מיד החברות האחרות מישרות קו.

            הדבר מוליך למצב כלכלי מאד מסוכן. החלשים בחברה משלמים המון עבור צרכים בסיסים, מזון דיור תחבורה עולים פי 2 עד פי 5 מהמחיר שיכול להיות, והם מתחילים לטבוע. אצלם זה קריטי כי המשכורת לא מצליחה לכסות את ההוצאות. בתגובה הממשלה מעלה את שכר המינימום, בתגובה לכך התחרותיות של ישראל פוחתת ומפעלים עוברים למדינות אחרות. כן, אותם טייקונים שתופסים אותנו בגרון, אלה שהממשלה מגינה עליהם בתואנה שהם מספקים תעסוקה ואסור לפגוע בהם, מעבירים את המפעלים שהם יכולים להעבים לחו"ל כדי להיות תחרותיים בעולם.

            אנחנו היום נמצאים לקראת מצב מאד קשה וכנראה לפני התמוטטות כלכלית. הכוחות בשוק נמצרים בדדלוק. מספיק שאחד יפול והכל יפול איתו. אני מהמר על מחירי הדירות. בקרוב הם יפלו, וכל מי שלא ימצא את עצמו במקום מוגן יפול איתם.

          • זיו הגיב:

            אני מסכים לכל מילה ולכל שורה. טענתי בפוסט הזה ובקודמיו שהשוק בדרך להתפוצצות בועה ענקית. כצוך, כבר אמרתי כי הנדל"ן יהיה הפיצוץ הגדול המשמעותי הראשון. הבעיה היא הממשלה, וזה לא ישתנה עד הבחירות הבאות. אני מקווה להיות במקום מוגן כשזה יקרה.
            בקפיטליזם טהור, החזק מנצח לפי כללי השוק החופשי. אצלינו, עוזרים לחזקים להיות חזקים יותר הן מהממשלה והן מהבנקים שמלווים סכומים מטורפים לבעלי ההון, ואף אחד לא מעניש אוץם על הפסדים גדולים, כי אתה ואני משלמים את זה ללא פיקוח ממשלתי. המעגל של ממשלה-בנקים-בעלי ההון, תמיד ינצחו כל עוד אין הנהגה אחרת, סוציאלית.

            אין לנו ויכוח, רק הסכמה 🙂

  3. […] של שילטון ביבי וליכוד עם ישי וש"ס, לא תהיה מחאה מוצלחת נגד מדיניות […]

  4. […] חשבתי על ספינלנד או ישראספין. אולי הספינולוגיה, אבל זה כבר נשמע לי כמו מקצוע אוניברסיטאי מתקדם, וככל שאני חושב על זה יותר, אני לא מבין איך המכללות לא עלו על זה כמקור הכנסה עצום ללימודי תואר שני עבור בוגרי משפטים, תקשורת, מדיניות וממשל. וכו'. נראה לי שיש לא מעט מורים טובים לנושא הזה, וזה גם יופי של סידור עבודה לכל האקס פריים מיניסטר, אקס מיניסטר, ובעיקר יועצים פוליטיים שמחפשים את הדור הבא לשדוד ממנו כסף עבור כלום. אני אולי האחרון שצריך להגיד כי ביבי הוא הספינולוג (אולי הספינר?) הטוב ביותר שאי פעם היה בישראל. אין שני לו, אולי רק שלישי וזה דרעי. ישי קצת מזנב בהם, ברק נשרך מאחור. אבל עצם היותו ספינולוג מבריק, רק מעידה כי אין לו שום דבר אחר להציע לנו, ואולי אף פחות מזה, אולי ביבי פשוט רע בתחומים אחרים כך שאין לו הרבה ברירה אלא להסתובב בספינים כל היום. תרגולת רבה יש לו בוודאות מתועדת ומקוטלגת. אז סגרתי על ביביספין. […]

  5. […] הכסף יאיר לפיד, בשוק הקפיטליסטי החזירי שלנו, בו אנחנו הצרכנים משלמים בעליית מחירים, […]

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s