לאחרונה נחשפתי לשינויים בצורכי העיתונאות בשנת 2010-11-12 ואילך. המסגרת בה זה קרה לא ממש חשובה, אבל התוכן חשוב. השאלה המרכזית סביבה נבנה הצוות אליו אני שותף, היא מהי התקשורת של מחר? האם באמת ניתן כבר לקבוע כי עיתון זה מוצר של העבר, ואם כן, אז מהו המוצר החדשותי של היום ומחר? עיתונים מודפסים בעלי מסורת ארוכת שנים מהמאה התשע עשרה ועד היום, עוברים מהפך ונגישות רבה יותר להמונים. זה לא שההמונים אינם רוצים עיתון מודפס, זו בעיה קטנה שהעיתון אינו מעודכן עוד ברגע פירסומו, וכתבות מתעדכנות כל הזמן, בזמן אמת של ההתרחשות החדשותית. אולי אנחנו קונים עיתון מתוך הרגל בלבד. בכל אופן, הפוסט הזה מפורסם היום, למען דנקנר ומעריב. אני מקווה שלא נקבל עוד דנקנרתון כמו ביביתון.

אנחנו מכורים לחדשות. 7\24 בכל מקום בעולם, וסוג החדשות לא מחוייב להיות רק המזרח התיכון. חדשות אופנה, חדשות ספורט, פוליטיקה רוחבית, כלכלה, העיקר שהכל מגיע בזמן אמת, עכשיו ומייד. חדשות רציפות זה ערוץ הצרכות הקבוע של תושבי העולם ו-CNN כנראה ראתה את זה קודם. עשרים שנה, לערך, מאוחר יותר, האינטרנט יראה לנו את זה חי, ערוץ טלוויזיה אינטרנט. תבחרו ערוץ אינטרנט לנטיית ליבכם, נניח וואלה, ווינט, תפוז או NRG, ואלו הם הקילרים של העיתונות המודפסת, כפי שהיא היום. לא העיתונות הכתובה, זו תישאר, רק המדיום ישתנה. למה? או, שלל סיבות כמו הפשוטה שהן היא שהעיתון עולה כסף, בעוד האינטרנט לא. הרי לכולנו, כמעט, יש אינטרנט פתוח בעבודה ובבתי הקפה, זה די מספק את מרבית הגולשים, בעוד במילא יש לנו אינטרנט בבית, וחדשות עבורינו זה רק עוד ערוץ תוכן בפורטל המלא. סיבה נוספת היא זמן לקרוא עיתון. אנחנו יכולים לצרוך מבזקונים ושלל כתבות בעמוד אחד נגיש, בעוד העיתון דורש תשומת לב מעמיקה יותר. בעיה אחרת, עמוקה יותר לטעמי, היא הטוקבקים והתגובות. אין כאלו בעיתון, אין כאלו מייד בעיתון. למדנו בשנים האחרונות שאנחנו אוהבים להגיב, להשמיע קולינו, עכשיו, היכן שכולם רואים, קוראים ועונים לנו. לכל אחד קול קטן, כולנו קול גדול, פתאום מקבלים יחס ורואים את השם שלנו מפורסם, תוכניות טלוויזיה ורדיו מצטטות טוקבקים. טוקבקים זה לב העניין היום בערוצי החדשות ולמי שיש יותר, למעשה יש לו ממש יותר גדול. אנחנו צורכים את התגובות לכתבות בדיוק, אם לא יותר, מאשר את תוכן הכתבה. מה אמרו לנו, מה אמרו אחרים, מה הלך הרוחות הכללי. אני עם כולם, סוג של נחמה נורמאלית, או נגד הזרם. להגן על עמדתי בחרף או להכניס את "יתברך שמו, קובע הכל", בשביל להסיט את הדיון?

כבר היום אפשר לראות ערוצי חדשות רבים, תוכניות, כתבים, עיתונאים, מפיקים ושלל גורמים טלוויזיוניים אחרים מפרסמים את מרכולתם ברשת החברתית, היחידה כרגע לעניין זה, פייסבוק, בהנחה ש"אם אתה לא שם אתה לא קיים" (יש רשתות חברתיות גדולות וענפות אחרות, אבל ממוקדות נושא אחר מפייסבוק. זה לדיון אחר). פשוט עוד דרך להגיע להמונים שאינם מחוברים מרבית שעות היום לפירסומות בטלוויזיה המסחרית. החדשות של היום, ממש עכשיו עוברות מהפיכה אמיתית. שידורים חיים באיכות HD משובחת ישירות באנדואיד (אייפון למתקשים) שלכם, באייפד ובשאר הגאדג'טים. מגיבים אונליין מהנייד, שולחים טוויטר, עוקבים.החדשות של מחר יעברו כולן לאינטרנט. נראה פרשנים בלייב כל שעות היום. תתי ערוצים עם כתבות בלתי נגמרות. פורומים חיים.

עיתונאים מכובדים הופכים להיות בלוגרים מכובדים, מפרסמים בבלוג את מה שהם לא יכולים להגיד או לא רוצים, או פשוט אסור להם על פי החוזה עם המעסיק. בלוגרים מובילים וגם פחות, יהפכו להיות עיתונאים-כתבים-מדווחים (האקדמיה תמצא מילה חדשה לעיתונאי של אינטרנט). כנראה נראה ערוץ בלוגרים משובח (תראו אותי, כל אחד יכול להיות בלוגר, כל אחד, לכתוב ולהביע עמדה בכל נושא מבלי לחכות לכתבת סופשבוע עליו במידה והוא אישיות סלב כלשהי), חי עם וידאו או לא, דעות אחרות ולא מהזרם המרכזי אליו התרגלנו אצל רזי בבוקר ובחדשות בשמונה בערב. יש בלוגרים שמרכזים עניין רב של מאות אלפי כניסות בחודש, מיליוני כניסות בשנה, הרבה יותר ממרבית העיתונאים, כותבי טורים והכתבים היום. זה יגלוש מהר מאוד לעבר שאר תחומי העניין כמו ספורט או טיולים, לימודים או אוכל. נגיב באופן מיידי ישירות לתוך השידור החי ונראה תגובות מיידיות. חלק כבר קיים היום, אבל הנפח שבו זה ייתקיים יהיה עצום, בלתי נגמר. אולי נראה ערוצים מיוחדים לעיתונאים מובילים, או מובילי דעת קהל אחרים, גורפי עניין? יש בלוגרים בניכר שגדלו למימדי ענק בתחומי חיים שונים, עם מיליוני מעריצי םשרופים שלא זזים בלי היכולת להתעדכן במיידי על כל פיפס של הבלוגר החביב עליהם. אצלינו, מובילי הפורטלים לחדשות ועניין עדיין לא השכילו להבין את זה. מרביתם לפחות. הראשון שיבין ויסתער במהירות על השוק, ינצח ובענק.

כל פורטל חדשות אינטרנטי שכזה, כבר מתנסה היום במסחר, בעיקר מוצרים שונים, אבל וגם זה עוד יגדל ויתרחב. אולי נראה את האתרים עוברים להיות ערוצי כלכלה רחבים בשיתוף פעולה למסחר און ליין בבורסות העולם. אין ממש מגבלה טכנולוגית, ובעיני יש יופי של השקה בין האינטרסים הרישתיים חדשותיים, מְרַכֵּזי עניין, לאינטרסים פיננסיים מסחריים של גוף גדול עם קהל גדול של מבקרים יומיים. המסחר בבורסה, דרך חברת בורסה עמידה ומפורסמת, נניח, יהיה רק עוד שירות של האתר. פרסומות בין הממשקים האלו זה לב העניין והכסף הגדול. משתמשי פרימיום, בתשלום חודשי, יקבלו שלל הטבות אחרות, שלא בא לי לספר כאן ועכשיו איך ומה אפשר לעשות. לא נפרסם יותר "מכונית מרופא יד ראשונה, שמורה, לא בשבת, מחירון", אלא נראה וידאו על הרכב. ואל תגידו לי יש כבר ביד שתיים. יחסית זה עדיין בחיתולים. אני מתכוון לכך שהכל יעבור לוידאו. במהירות האינטרנט המתוכננות להגיע טכנולוגית אלינו, נקבל איכות סופר גבוהה שאין היום, במהירות עצומה. והאיכות הזו תתקיים על כל פלטפורמה מחשבית-טלפונית.

מעריב הכריז על מעבר לחדשות אינטרנט מלאות במקום העיתון המודפס. זכי אמר לפני שהוא גילה האם זה באמת חתול שבשק. הלוואי  ודנקנר ימשיך את המגמה. מעריב כדוגמה יעבור לאינטרנט, מה למעשה נקבל? נקבל את אתר ווינט משודרג? אני מקווה שהם ישכילו לבנות מערת חדשותית אמיתית חדשה ומעניינת, עם תפיסה עתידנית, חדשנית ומגרה. למען התחרות אנחנו צריכים עוד ווינט של ידיעות אחרונות (וואלה היו שם, איבדו את זה), ולא נשכח את הארץ אונליין. אפשר לעשות הרבה כסף מהעתיד הקרוב הזה. מי מצטרף אלי לסיעור מוחות?!

קחו את כל העתיד הקרוב זה ו…………תגידו לדנקנר שיתקשר. אני אספר לו עוד 🙂

****************************************

הצבעתם בסקר? הארות והערות, סיפורים, פידבקים, טוקבקים, יתקבלו בשמחה ואף יפורסמו. אשמח אם תרשמו, ואל תשכחו להפיץ ולספר לחברים…

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s