אני, 2004.

אני, 2004.

בטיול הראשון לחגוג את כריסטמס  נודע לי על הדייג השנתי והמסורתי. לא הספקתי להירשם בזמן עבורו, יען כי בדנמרק הכל מסודר וצריך רישיון לדוג. רישיון יומי, שבועי, חודשי או שנתי, אתם תבחרו. הקפטן לא יוצא למים אם אין רישיון תקף לכל אחד מהדייגים התורנים. לא משהו יקר, אולי שלושים ₪ לאדם. מסודר. יאן, המבוגר האחראי עלינו בביקורים בדנמרק, הוא איש מסודר למאורגן כנהוג בתרבות המקומית. הוא מאלו שיזמינו שנה מראש חדרים ורכבים לחופשה, והכל יתקתק כמו שעון. יאן, אשר אמון על שליחת האקסל עם רשימת המטלות, דואג לרישיונות הדייג ומציאת קפטן "טוב". טוב זה יחסי, ומבוסס על המלצות של דייגים קודמים, בעיקר האם הקפטן יודע להביא את הדייגים אל הדגים…כנראה שזה חשוב.

בטיול השני לחגיגות כריסטמס בדנמרק, כבר היינו מוכנים מראש ויצאנו אל הדייג ביום שאחרי כריסטמס  דייג בספינת דגים ויקינגית עם ויקינגים אמיתיים. טוב, זו לא בדיוק ספינת דיג ויקינגית אבל למען הסיפור תדמיינו שכן. השייט מתקיים בקביעות יומיומית בים הבלטי מצפון דנמרק בגבול שבדיה לכיוון דרום בגלל רוחות וריכוזי להקות הדגים. היציאה היא מעיר הנמל אלסינור, שבה תמצאו את טירת קרונבורג המפורסמת מעלילת המלט של שייקספיר. עד כאן של"ח (מי יודע, בלי גוגל, מה זה של"ח?).

יוצאים בשני סבבים ביום. הראשון בשעה 6 בבוקר, וזה אומר השכמה ב-4 בערך. כן, כן, יש טירונות גם בחופשה. הסבב השני מתחיל בשעה 11 נניח עד 4 אחה"צ. אין הרבה שעות שמש בחורף הדני. הטמפרטורה הכללית היא 10- מעלות (מינוס). זה קר, מעבר לקר רגיל, ועם נדבך של ים צפוני מסביב, זה ממש קררררר. בהתאם למיזוג התלבשנו בחליפות סקי, (חרמוניות) או חליפות דייג מיוחדות, כל אחד מה שהיה לו ואני מה שקיבלתי כמובן. היציאה לים בשעות החשיכה זה משהו מרהיב במסתוריותו, עם צינה  קפואה ואמיתית שמורגשת היטב בנימי הדם, זורמת במהירות אל כל אברי הגוף.

תחושה אצילית של יורדי ים, בשקט המופתי שמסביב, רק גלים, רוח, קור עז, מלח ים באוויר, ומנוע הדיזל המרעיש והמסריח שמפריע לבריאה. כל זה מתעצם עד מאוד לנוכח אפלוליותו של הערפל החורפי והתמידי. הראות מאוד מוגבלת לכמה מאות מטרים בלבד. במהלך היום זה משתפר קלות, בלבד. בשחרית הבוקר ניתן בעיקר לשמוע את השחפים שחגות מעלינו ועוקבות אחרי המסלול השייט שלנו לכל אורכו. במשך היום גם רואים את השחפים.

הפלגנו בים עם קפטן ויקינגי ג'ינג'י, ולאחר חצי שעה הגענו לעצירה הראשונה. עד העצירה או למעשה בין העצירות, די קשה להיות על הסיפון. הקור מקשה מאוד על השהייה, ואני לא ויקינגי. אפילו שכבות השומן היפות שצברתי במהלך השנים לא ממש עוזרות לקור מלדגדג לי את העצמות. בין עצירות הדייג, מבלים בעיקר בדק התחתון, שזה מעין חדרון קטן עם שני שולחנות וספסלי עץ, רטובים מאוויר הלח והים כמובן. אוכלים את הסנדוויצ'ים שהבאנו, ושותים משהו חם, או חריף.

הצופר מפריע את הערפל הצונן בקול חד וחזק, ואנחנו עולים למעלה ומתכוננים לעצירה שכבר תגיע. מכינים את החכות, תופסים עמדות לאורך הסיפון ובעיקר מקשקשים. קצת על השיטה "הויקינגית" לדייג מודרני. לסקיפר יש סונאר מיוחד לגלות את להקות הדגים בים בשביל להביא את הדייגים המהוללים אל הדגים, למען יצדיק את הסכום שהוא גובה מכל אחד, וזה סכום לא מבוטל, עליו אל תשכחו, נוסיף גם רישיון דייג יומי ועוד שכירת חכה וציוד נלווה בעיקר לאורחים כמוני. הצפירה הראשונה מודיעה על תחילת הדייג ובגלל זרמי הים דגים רק בצד ימין, ושתי צפירות אומרות על סיום הדייג ומעבר לנקודה הבאה.

הסונאר יודע לזהות להקות דגים ולכן אנחנו מחפשים להקת הדגים שמורכבת כולה מהרינגים (דג מלוח). הם נראים היטב על הסונאר. כמטר מתחת לדגים האלו שוכנים דגי הליבוטים מגודל קטן של 3 קילו בערך עד ל-25 קילו, אבל צריך המון מזל לתפוס את הגדולים באמת. דגי ההרינג זה המזון המועדף על ההליבוטים ואין חוסר של הרינגים בים הזה, אם כי יש דילול עצום בלהקות שהיו פעם. ההליבוט הוא הדג הכי יקר כאן ואם התמזל מזלנו ודגנו אחד מכובד שכזה, לפחות הצדקנו את מחיר הדייג. הליבוט זה דג משובח מאין כמוהו, ומומלץ בחום לתבשילים בעיקר. לי האמת זה לא ממש משנה האם יש הליבוט או לא, גם המחיר לא היה העיקר. את הדייג הראשון שלי ביליתי בכלל בלי חכה. סתם הצטרפתי בשביל החוויה, מצוייד במצלמת וידאו ודיגיטלית, שהייתה ממש חדשה, בזמנו. בדייג השני, 2006, כבר דגתי כמו כולם.

לחכה שלי חיברתי חוט דייג עם חמישה קרסים מיוחדים להרינגים, ובתחתיתו משקולת עם קרס גדול להליבוט. אין צורך בפתיון לחכה, כפי שמסבירם המקומיים, ואין להתווכח עם המקומיים, שכן ההרינג זה דג בלי שכל, ונוגס בקרסים רק כי הם מנצנצים. אם מחפשים פיתיון, אז תשימו חתיכות הרינג על הקרסים והמשפחה של הניצוד תבוא לחגוג עליו. דג די מטומטם. כל זריקת חכה תעלה חזרה הרינג או יותר. אני הצלחתי להעלות שישה במכה אחת. בעיקרון, הדלי שיש לנו מתמלא בהרבה מאוד הרינגים טריים, שנופחים את נשמתם אחרי כמה שניות מחוץ למים. בגלל הקור, אין צורך בקרח. בחוץ קר יותר מאשר במים. לסיכום של יום עם זריקות חכה מרובות, אני מעלה שלל רב של 32 הרינגים ועוד 2 דגים גדולים יותר ממשפחת ההליבוטים. יאן (Jan) מעלה בחכתו הליבוט 3.5 קילו במכה ראשונה, ועוד כמה עשרות הרינגים. טוב, נו, לא הכל היה ורוד כל כך. נאמר כי היו פעם או פעמיים, רק, שתפסתי עם החכה שלי את החכות של האחרים, והקרסים הקטנים נכנסו לי באצבעות כמעט כל פעם. קרס אחד משתחרר ושניים אחרים נתפסים. באיזשהו שלב, הבנתי שלצרוח מכאב לא ממש עושה רושם. בנוסף לדגים חזרתי עם ידיים פצועות וחבושות.

כולם מנקים את הדגים הגדולים והשווים יותר כבר בים, בדרך חזרה שאורכת כשעה וחצי. אז השחפים נכנסים לפעולה וצוללים אל חלקי הדג מעבר לסיפון. את ההרינגים מנקים בעיקר בבית, ובלי הראש. מקפיאים את הרוב, חלק הולך לכבישה, וכמה טריים ונימוחים נזרקים על מנגל חד פעמי מיוחד להרינגים, עם שבבי עץ לעישון, ומכסה תואם. מי שסולד מדג מלוח, אבל אוהב דגים, זה הדג בשבילו. דג מלוח אני אוכל די מעט, זה תמיד מאכל של אמא שלי או של עליות לתורה בשבת בבית הכנסת. מאוד הופתעתי מהטעם הנהדר של הרינג טרי עם הבירה ליד, לחם דני חם, ותפו"א צלויים. שווה לגמרי את הקרסים ביד.

נ.ב לנקות דגים זה ממש מגעיל.

כאן תמצאו את סיפור הטבעת לקריסטמס שקניתי לשתחייה.


כמה תמונות שצלחו את הקור, הרעד, והאצבעות הכחולות, משני משטי הדייג שעשיתי

מרבית הגברים במשפחה לפני הדייג של הצהריים

All Aboard!

בין העצירות

ההליבוט הנודע. הצדיק את הכסף

חלק מהשלל היומי

טירת קרונבורג מראה מהים

אני, 2004.


****************************************

הארות והערות, סיפורים, פידבקים, טוקבקים, יתקבלו בשמחה ואף יפורסמו. אשמח אם תרשמו, ואל תשכחו להפיץ ולספר לחברים…

»

  1. מאת פפר ☺:

    יופי של סיפורים,יופי של בלוג ויופי יופי של אוכלים!

    פפר ☺

  2. מאת אחותך (הקטנה):

    אני דווקא אהבתי את החליפות. אבי נראה כמו מישהו שטעה במשפחה🙂

מה דעתכם?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s